Szervezetpszichológia és Személyfejlesztés

Motiváció a XXI. században
Napjaink gazdasági környezetében kiemelten fontos az üzleti eredményesség és a kiegyensúlyozott, stabil működés biztosítása. Az elmúlt évek rávilágítottak arra, hogy a vállalati eredményességet alapvetően befolyásoló tényezők, a stratégia, a működési folyamatok, a vezetési filozófia, vagy a szervezeti kultúra mellett a vezetők és munkatársak mentális és lelkiállapota is kulcsszerepet játszik a szervezetek siker-képességében, a megbízható, kiszámítható működés biztosításában.

Hazánkban is, hasonlóan a nemzetközi tendenciákhoz egyre több szó esik a munkahelyi mentális és lelki egészség fontosságáról. Az elmúlt évek felhívták a figyelmet arra, hogy a mentális problémák egyre komolyabb gazdasági és társadalmi következményeket vonnak maguk után.

Ön tudta, hogy …

 • Hazánkban is folyamatosan növekszik a stressz által okozott tünetek miatti hiányzás?
 • A mentális problémával küzdők hatékonysága 20 százalékkal alacsonyabb?
 • A munkatársak körülbelül negyede Magyarországon is küzdött már mentális problémával?
 • A mentális egészségi problémákkal küzdők negyede akkor is elmegy dolgozni, amikor nem érzi jól magát, ilyenkor
  • 80 százalékuk nehezen koncentrál
  • 60 százalékuk nehezen hoz döntést
  • 62 százalékuknak tovább tart elvégezni a feladatát
  • 50 százalékuk türelmetlenebbül bánik a vevőkkel és az ügyfelekkel?
 • Az angolszász országokban már bevezették a „jelenlét hiánya” (Presentism) fogalmát, ami szerint a mentális problémával küzdők bár – állásuk elvesztésétől való félelmüknek köszönhetően – jelen vannak munkahelyükün, valós teljesítményük alacsony? Az Egyesült Királyságban a probléma 15,1 milliárd font, Magyarországon 1000 milliárd forint többletkiadást jelent évente.

Napjaink tendenciái, a többes szerepelvárásoknak (szülő, partner, gyerek, munkatárs, vezető) és a munkahelyi környezet által támasztott követelményeknek való megfelelés, illetve a folyamatos változások által létrejött bizonytalanság komoly stressz-forrást jelentenek munkatársaink számára. A tét pedig nagy: a megbízható teljesítményhez stabil háttér, erős koncentrációkészség és kiegyensúlyozottság szükséges.


stressz, kiégés, teljesítményproblémák, megbomlott munka/magánélet egyensúly, munkahelyi konfliktusok, karrierválság, útkeresés, elbizonytalanodás, párkapcsolati problémák, életvezetési elakadás, egészségügyi problémák kezelése, motiváció hiánya, gyermeknevelési nehézségek, vezetői helyzet nehézségei, létbizonytalanság

Vállalatoknak:

 

cím: 1138 Budapest, Népfürdő utca 22. (Duna Tower irodaház 15/B) telefon: +36 30 815 2486; +36 20 262 8915 e-mail: info@humanmenu.hu

Készítette: Hegedüs Lívia 2010